Poc després de ser nomenat D. Antoni Lliteras Ginard com a regent de la vicaria d’es Coll d’en Rabassa (febrer de 1898 a novembre de 1904), arribaren les Germanes de la Caritat, amb l’aprovació prèvia del Sr. Vicari Capitular, D. Pere J. Campins. La petició per a la fundació del convent fou promoguda per D. Bartomeu Castell, benefactor destacat, qui cedí la meitat del solar i col·laborà activament en la construcció de l’actual convent.
A l’horabaixa del 19 de març de 1898, acompanyades del Pare Visitador i de la Mare Visitadora, les Germanes es traslladaren al caseriu d’es Coll d’en Rabassa. Les tres religioses elegides per formar la primera comunitat foren: Sor Maria Rosa Miquel (nomenada superiora), Sor Estanislava Esteva i Sor Victoriana Albertí.
A la seva arribada foren rebudes a l’entrada de la població pel Sr. Macià Company, canònic, diversos preveres de la Catedral, mossèn Antoni Lliteras, autoritats locals, l’Associació de les Filles de Maria i nombrosos veïns. Precedides per una banda de música, arribaren al temple, on la campana repicava amb to festiu per convocar tothom al solemne Te Deum d’acció de gràcies. En aquest acte, el Sr. D. Macià Company pronuncià una al·locució.
Posteriorment, les Germanes foren acompanyades al convent, on el Sr. Castell entregà la clau de la casa al batle, qui al seu torn la lliurà a la Mare Visitadora. Aquesta obrí les portes i prengué possessió de la casa en companyia de les altres germanes.
Els veïns acolliren amb gran alegria la seva arribada, ja que les Germanes es consagrarien als serveis d’ensenyament i educació de la joventut femenina, un àmbit molt desatès en aquella época.
Inicialment, el centre funcionava com a jardí d’infància, però poc temps després s’hi començà a impartir ensenyament a pàrvuls i a nines grans. Podem afirmar, doncs, que la tasca educativa començà aquell mateix any, i que, a mesura que anaven sorgint noves necessitats, es construïen aules addicionals.
El 29 de setembre de 1949, el centre fou autoritzat definitivament per impartir Ensenyament Primari. Més endavant, el juliol de 1971, es presentà al Ministeri d’Educació i Ciència l’expedient de transformació del centre segons la nova Llei d’Educació General Bàsica.
El Col·legi Sant Vicenç de Paül ha viscut diverses etapes i ha obtingut diferents autoritzacions fins a assolir la classificació actual com a Centre d’Educació Infantil i Primària, amb el número de Registre Oficial 07002646.